Álkavicsággyal szegélyezik az Amerikai Nagydíj pályáját

Az Amerikai Nagydíj szervezői számos változtatást hajtottak végre az austini pályán, hogy csökkentsék a pályaelhagyási problémákat.

alkavicsaggyal_szegelyezik_az_amerikai_nagydij_palyajat.png

Mivel a Circuit of the Americas (COTA) idén újra lett aszfaltozva, lehetőség nyílt kezelni a tavalyi verseny során tapasztalt nehézségeket, ahol a versenyzők gyakran átlépték a pálya szélét jelző fehér vonalakat.

A szabályszegések oly mértékben megszaporodtak, hogy a Haas csapat fellebbezést nyújtott be a több eset miatt, amelyeket szerintük szankcionálni kellett volna.

Bár az FIA versenybírói elutasították a Haas kérelmét, a versenyzők, különösen a 6-os kanyarban történt pályaelhagyásai más csapatok részéről is panaszt váltottak ki.

Az FIA ugyan elismerte a felvételek létezését, de nem találta őket elégségesnek ahhoz, hogy eldöntsék, a versenyzők valóban elhagyták-e a pályát.

Emiatt Austin olyan módosításokat hajtott végre, amelyek célja megelőzni a hasonló eseteket a jövőben.

Az aszfaltozott szegélyeket több helyen 1,5 méterrel keskenyítették, és gyepszőnyeggel helyettesítették, hogy megakadályozzák a versenyzők pálya szélesítését. Ezek a 6-os, 13-as, 14-es és 15-ös kanyaroknál találhatók.

A pályaelhagyások ellenőrzésének javítása érdekében kamerákat is elhelyeztek "stratégiai helyeken", hogy jobban nyomon kövessék a szabályszegéseket.

A 11-es kanyar kijáratánál is változás történt: a korábbi aszfaltos kerékvetőt egy kavicsos zónával helyettesítették, amely gyantával van összekötve.

Ezt a megoldást kísérleti jelleggel vezették be idén, mert a COTA-nak egyensúlyt kellett találnia az F1 és a MotoGP igényei között.

Bobby Epstein, a verseny promótere elmondta, hogy nehéz helyzetben vannak, mert a MotoGP és az F1 különböző követelményeket támaszt, különösen a kavicsos területekkel kapcsolatban.

Ezen felül további kerékvetőket is kicseréltek, valamint új vízelvezető rendszereket építettek a pálya körül a jobb esős körülmények biztosítása érdekében.

A módosítások mellett a pálya egy része újra lett aszfaltozva, hogy csökkentsék a versenyzők által kifogásolt bukkanókat.

Epstein elmondta, hogy a cél az volt, hogy megszabaduljanak ezektől a problémáktól, mivel a pálya egyes részei már 12 évesek voltak. Hozzátette, hogy reméli, pozitív visszajelzéseket fognak hallani a versenyzőktől, például Max Verstappen-től, aki tavaly kritikával illette a pályát.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1rajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5818704076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

f1 rajongó

Friss topikok

Címkék


 

süti beállítások módosítása